Kuchnia Indukcyjna czy Gazowa? Dokonaj Najlepszego Wyboru


Kuchnia Indukcyjna czy Gazowa? Dokonaj Najlepszego Wyboru
Opublikowano:

05 luty 2016

Kategoria: Technologie

Dzisiaj w sposobnaremont.pl postanowiliśmy przybliżyć znane rozwiązanie kuchenne. To przedmiot zastanowienia wielu osób. Tradycyjna – gazowa, a może indukcja? Czym charakteryzują się te płyty grzewcze?

Wybierając rozwiązania grzejne do zabudowy, trzeba dziś zastanowić się nad czymś więcej, niż
tylko dopasowaniem do wystroju kuchni. W pierwszej kolejności bierzemy pod uwagę dostępne
przyłącza. Dodatkowo, ważnym aspektem są też nasze kulinarne upodobania. A także, co równie
istotne, nasza codzienność, czyli styl życia i funkcjonowania. Przedstawiamy elementy, na które
trzeba zwrócić szczególną uwagę, gdy stoimy przed wyborem –
płyta gazowa czy płyta indukcyjna.
Sprawdź ten artykuł, znajdziesz odpowiedź i jeszcze łatwiej wybierzesz skuteczne rozwiązanie dla swojej kuchni.

Kilka słów o działaniu i cechach płyt grzejnych stosowanych w kuchni

 




Na pierwszy „ogień”, weźmy sobie płyty gazowe. Praca tych urządzeń opiera się o spalanie gazu. W wyniku tego procesu, otrzymujemy ciepło, wydobywające się z palników. Dostępne na rynku płyty gazowe, mają zwyczajowo od dwóch do pięciu palników. Kryterium różniącym jest w ich siła grzejna.

Ważne: Jeśli zależy Ci na rozwiązaniu tańszym, w porównaniu do płyty indukcyjnej, gazowy odpowiednik do zabudowy to mniejszy koszt. Coś za coś, bo taka płyta grzejna wymaga nieco więcej uwagi. Zarówno w kontekście czyszczenia – palniki są bardzo podatne na zabrudzenia. Dodatkowo, gotowanie na gazie to konieczność poświęcenia więcej uwagi przygotowywaniu posiłków. Jeśli chodzi o stosowane garnki, tutaj bez problemu dobierzesz większą ilość rodzajów, niż w przypadku indukcji.

Co trzeba wiedzieć, nim kupisz i zainstalujesz płytę gazową?




Jest kilka aspektów, których przestrzeganie zapewni Ci maksymalizację korzyści wynikający z gotowania na gazie. Dotyczą one bezpieczeństwa, czyszczenia, a także ogólnego zastosowania gazu. Przyjrzyj się z bliska.


1. Lepiej powstrzymać się od zdmuchiwania

Czyli – pod żadnym pozorem nie zdmuchuj palącego się gazu. Najbezpieczniejszym sposobem na wyłączenie palnika, jest zastosowanie odpowiedniego pokrętła i ustawienie go w pozycji „0”.

2. Kontroluj obciążenie palników

Kuchnie gazowe to swoboda, jeśli chodzi o przygotowanie większej ilości potraw naraz. Weź jednak pod uwagę, że każdy palnik ma dopuszczalne obciążenie. Maksymalna wartość, której nie można przekraczać to do 20 kilogramów na palnik.

3. Demontaż i czyszczenie palników

Jak wiadomo, każdą kuchenkę trzeba czasem wyczyścić. Zabrudzenia powstałe przy gotowaniu są tym trudniejsze do usunięcia, im dłużej zasychają na powierzchni. Szczególnie uważaj na demontaż kurków i palników. Niedopuszczalne jest zalewanie ich wodą lub różnymi detergentami w płynie. Taka ingerencja powoduje trudności w prawidłowej pracy palników. Dodatkowo, przy detergentach – istnieje ryzyko „skoków” płomienia po odpaleniu konkretnego kurka.

4. Czyść mądrze

Palniki gazowe nie lubią skrobania nożem. Tak samo, jak nie lubią drucianych szczotek. Takie narzędzia powodują często odkształcenia, odrapania. Poza tym, zeskrobane drobinki zapychają wyloty palnika. W konsekwencji będą pracowały nieregularnie, a odpalenie konkretnego stanowiska na kuchence będzie zajmowało więcej czasu.

5. Gaz do gotowania, nie do ogrzewania

Częstą i zdecydowanie lekkomyślną praktyką jest wykorzystywanie kuchenek gazowych do innego celu.
Konkretniej – skoro gaz daje ciepło, kuchenki używa się do dogrzewania pomieszczeń.
To bardzo niebezpieczne. Do ogrzewania służą inne rozwiązania, takie jak piece czy kaloryfery. Zapamiętaj: Palniki kuchenne służą tylko i wyłącznie do zastosowań bezpośrednio związanych z działaniem w kuchni.

 

Gaz na plus, czyli co zyskujesz dzięki tradycyjnej płycie gazowej



W kontekście zalet, trzeba zwrócić szczególną uwagę na koszta. Zakup płyty gazowej to inwestycja tańsza, niż wybór płyty indukcyjnej. Dzięki temu, zapewniasz sobie odpowiednie rozwiązanie do kuchni, wydając mniej pieniędzy.

Ponadto, ważne są też oszczędności w kontekście eksploatacji. Koszta gazu są dziś niższe od kosztów związanych z energią elektryczną. Jest to tańsze źródło zasilania. Dzięki temu, nawet przy intensywnych działaniach w kuchni, w Twojej kieszeni zostaje więcej pieniędzy.

 

Teraz czas na indukcję – dowiedz się więcej



Do działania takiej płyty wykorzystuje się zjawisko indukcji elektromagnetycznej. Energia zostaje przetworzona w ciepło nie na powierzchni płyty, tylko w dnie naczynia. Płyta indukcyjna charakteryzuje się wyższą ceną, niż rozwiązanie gazowe.
Jednakże wygoda i zwiększone bezpieczeństwo (znacznie mniejsze ryzyko poparzeń), rekompensują ten fakt. Do prawidłowego działania takiej płyty grzewczej, niezbędne jest zastosowanie odpowiednich naczyń. Konkretniej, chodzi o garnki, które zostały wykonane z metali ferromagnetycznych. Czyli takich, które przyciągają magnes.

Płyta indukcyjna to szereg rozwiązań dla bezpieczeństwa



Stosowanie indukcji w kuchni wiąże się z dostępem do wielu funkcji, które podnoszą komfort jej użytkowania. Jednocześnie, w kontekście czyszczenia i dbania o taką płytę, działania są prostsze, niż w przypadku płyty gazowej.

 

 

 



Jak czyścić i dbać o płytę indukcyjną? Sprawa jest prosta. Po zakończeniu gotowania, wystarczy przetrzeć powierzchnię płyty wilgotną szmatką. Co istotne, nie jest konieczne stosowanie detergentu. Chyba, że masz do czynienia z intensywnymi zabrudzeniami. Wówczas, świetnie zda egzamin nawet drobna ilość płynu do naczyń.

Funkcjonalność płyty indukcyjnej – zaleta w kilku odsłonach



Korzystanie z indukcji daje dostęp do licznych funkcji, które podnoszą bezpieczeństwo i komfort ich użytkowania w kuchennej przestrzeni. W codziennym gotowaniu. Oto funkcje, dzięki którym dostrzeżesz skuteczność
i ułatwienia związane z taką płytą grzewczą.

1. Zabezpieczenie przed przegrzewaniem i kipieniem

Funkcja automatycznego zagotowania to Twój sprzymierzeniec. Polega to na tym, że potrawa jest podgrzewana bardzo szybko. Następnie, zostaje zmniejszona moc płyty grzejnej. Taki sprytny odpowiednik gotowania na „wolnym ogniu”.

2. Start, stop, pauza

To funkcja idealna wówczas, dy trzeba zrobić krótką przerwę w gotowaniu. Po powrocie do kuchni. Płyta szybko „wraca” do swojej mocy, a Ty kontynuujesz gotowanie, zaoszczędzając w ten sposób cenny czas.

3. Przyspieszenie gotowania

W płytach indukcyjnych niektórych producentów, występuje też funkcja „Booster”. To świetne rozwiązanie, gdy chcesz skrócić czas przygotowywania potraw.

4. Kontrola czasu

Funkcja timer, a także automatyczne wyłączenie pola – to większa kontrola nad procesem gotowania. Ustawiasz czas gotowania i po jego upływie, dostajesz odpowiedni sygnał. Dodatkowo, atutem jest automatyzacja. Na przykład – wyłączenie płyty po godzinie nagrzewania. Opcjonalnie – płytę można zaprogramować też tak, by wyłączała się po określonym czasie bez postawionego naczynia. Także w przypadku, gdy coś wykipi na powierzchnię płyty. Te funkcje zdecydowanie wpływają na zwiększenie bezpieczeństwa korzystania z płyty.

 

W tym wpisie przedstawiliśmy najistotniejsze informacje, które dotyczą dwóch najczęściej stosowanych rodzajów płyt grzewczych. Dzięki tej lekturze wiesz już na co zwrócić uwagę, gdy przymierzasz się do wyboru takiego rozwiązania. Czy to w nowo planowanej kuchni, czy też przed generalnym remontem już istniejącej. Zapraszamy na naszego bloga i zachęcamy do komentowania!


Komentuj nasz wpis poniżej.


Odwiedź nasz profil https://www.facebook.com/sposobnaremont/, podziel się swoimi rozwiązaniami.

Dołącz do naszej grupy https://www.facebook.com/groups/sposobnaremont/ Jest to miejsce,
w którym znajdziesz ciekawe pomysły, praktyczne rozwiązania.

Zapisz się do naszego newslettera aby otrzymywać specjalne artykuły z praktycznymi rozwiązaniami.
Dostępne tylko dla naszych stałych czytelników.






Dodawanie komentarza




Darmowy Poradnik Remontowy Survival
w 7 Krokach

Otrzymaj
7 kluczowych rozwiązań, które dają ci oszczędność ponad 697.00 PLN
z remontowego budżetu. Dajemy ci:
- Oszczędność czasu
- Oszczędność pieniędzy
- Pełną kontrolę nad remontem
Newsletter by FreshMail



Akceptuję politykę prywatności





Wyszukiwarka





Archwium

    Expression #2 of SELECT list is not in GROUP BY clause and contains nonaggregated column 'sposob_y18.remont_post.data_dod' which is not functionally dependent on columns in GROUP BY clause; this is incompatible with sql_mode=only_full_group_byBłąd zapytania subnac1